Onpahan kysymys sitten kuntaliitoksista tai yksitysten irtisanomisista. Näin yrittäjän näkökulmasta on vaikea uskoa että kuntapäättäjät, kunnallispoliitikot olis niin tyhmiä, ettei kunnan tai valtion taloutta saada kuntoon. Tai vähintäänkin se kunnan talouden kuralle saattaminen on tahallista. On kysymys sitten Kreikasta tai Suomesta.
Kunnilla on tehtäviä ja palveluita, mitkä valtio on määrännyt kuntien hoidettavaksi. Sen lisäksi kunnissa on lakisääteiset lautakunnat, ja niiden palkat.
Tulopuolella on verot ja valtion avustukset + muut tulot.

Alkuun voi käydä tutustumassa vaikka linkkiin http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_valtiontalous.html#valtionbudjetti jonne pääset kopioimalla sen selaimeesi.


Näiden asioiden tiedostamisen jälkeen ei tarvitse olla ruudinkeksijä, että talous saadaan kuntoon. Tarvitseeko edes vastausta kirjoittaa? Ei menoja vaan voi olla enempää kuin tuloja!!

Ja jos palvelut pitää järjestää, niin veroja pitää sitten maksaa. Eikä näilläkään keinoilla saada yhdessä yössä enää mitään kuntoon, kun moni kunta on niin velkainen, että voi sanoa velan otetun tietoisilla päätöksillä.
No laskennallisestikaan ei todella pienet kunnat näilläkään eväillä pärjää, jos valtio pakottaa pitämään niin raskasta hallinto koneistoa kuin nyt on. En osaa sanoa missä raja menee, mutta en usko alle 1000 asukkaan kunnan pystyvän keräämään niin paljon veroja, että lakisääteisetkään palvelut voidaan järjestää. Että on syitä myös lain säätäjässä.

Eli minun näkökulmasta niin yksittäinen kunta, kuin Suomen valtio, on molemmat verrattavissa aivan hyvin yritystoimintaan.

Muistaakseni Sauli Niinistö (voin olla väärässä) on sanonut joskus, että hyvinä aikoina, kun Suomella menee hyvin, pitäisi saada rahaa säästöön esim. veron korotuksin, jotta huonoina aikoina ei tarvitse kiristää vyötä niin paljon. Mutta jos poliitikko lupaa ennen vaaleja nostaa veroja, niin hän ei pääse läpi.

Tämän sijaan Suomen kansa on äänillään valinnut reilun kahden vuoden (lähde Urpilaisen CV hänen sivuilta) työkokemuksen omaavan kasvatustieteiden maisterin valtionvaraiministeriksi! Jes.

Monella pitkäaikaistyöttömälläkin olisi ollut enemmän työkokemusta kuin Jutalla. Mutta Suomessa on tällainen Jokeri Puolue järjestelmä. Puolue valitsee puheenjohtajan, josta tulee sitte suurin ja kaunein, viis siitä mitä osaa ja taitaa.

(Sitaatti kuvitellusta työhaastattelusta. Hei Jukka, mitä olet tehnyt aiemmin, kun nyt olet ihan pääsemäisillään tähän kassan työhön.

Jukka (nimi muutettu, fiktiivinenhenkilö: Olen ollut opettajana vuoden helsingissä ja vuoden kokkolassa.

Työnantaja: Ok, Hyvä Jukka, mutta me yleensä vaaditaan kassalle yli kahden vuoden työkokemusta, niinkuin muihinkin luottamusta vaativiin tehtäviin. Tässä kuitenkin joudut käsittelemään käteistärahaa. Että soittele kun olet saanut vähän työkokemusta.

Työnantaja kuitenkin soittaa Jukalle. Hei Jukka, pääsisit töihin kuitenkin tuonne meidän pullonpalautus huoneeseen. Tehtäviisi kuuluisi mm. jumiin menneiden pullonpalautus linjojen puhdistaminen.

Jukka vastaa: Ei kiitos. Minut on juuri valittu  puolueen puheenjohtajaksi. Ja tätä vauhtia minusta voi tulla vaikka ministeri! Mä voin saada vaikka kymppi tonnin liksan ja oman autonkuljettajan. Pidä kuule pullokoneesi senkin kapitalisti yrittäjä!!)

No ei tietenkään ole tarkoitus arvostella ketään henkilöä vaan järjestelmää.

Otsikosta ja ajankohdasta olette voineet kenties yhdistää asiani perussuomalaisiin tai jopa Timo Soiniin.

Perussuomalasisille kerrottakoon pettymykseksi, että en kannata.

Timon CV on englanniksi netissä, joten ihan perus suomalaisena en osaa ihan heti sitä suomentaa. Mutta varmaan Timppa on sen tarkoittanutkin niille, jotka mahdollisesti tarjoavat ulkomaan tehtäviä, tietenkin muualla kuin Perus Suomessa.

Mielestäni on merkillistä,suorastaan munatonta että jos demokraattisilla vaaleilla valitaan kansanedustajia. Haetaan  suurinta-, toiseksi suurinta- ja kolmanneksi suurinta puoluetta jne. Niin suuren suosion saanut puolue ei kuitenkaan ota vastaan kansalta saamaansa valtuutusta vaan jää oppositioon "räkyttämään" hallitusta. Se mandaatti vaan olisi pitänyt ottaa vastaan. Pitää olla sen verran poliittista munaa, että vastaa siihen mitä on huudettu. Ei tämän valtion ongelmat kuitenkaan olisi siitä poistuneet, että eurosta oltaisiin erottu. Ongelmat on edelleen perusasioissa, niinkuin jo aiemmin kirjoitin. Ei euro ole Suomen taloutta huonoksi ajanut, tai kuntien taloutta. Vaan päätöksien teko! Huonot päätökset!

Minulla voi sekoittua maailmantalous tai suomen- ja kuntien talous, mutta se johtuu vain siitä, ettei minulla ole edes kahden vuoden opettajan työkokemusta.

Olen vain perse verillä tehnyt työtä (since 1995) jotta saisin edes leipää. On minulla koulutus. Mutta se on ammatillinen, ei korkeakoulutus. Hei, mutta verojahan minä oon maksanu koko ajan joten, olkaa hyvät!